Iran: Den reformistiske ekspresident Khatami ønsker demonstrantenes budskap velkommen

NASSIRIYA: To demonstranter ble skutt og drept og rundt 20 skadet i Irak onsdag i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, under en demonstrasjon i en fattig by i sør, organisert etter at en aktivist ble dømt til tre års fengsel.

En domstol i Bagdad dømte mandag Haidar al-Zaidi for å ha fornærmet den mektige pro-iranske paramilitære Hachd al-Chaabi, nå integrert i de irakiske regulære styrkene. Den 20 år gamle aktivisten, varetektsfengslet, kan fortsatt anke sin domfellelse.

Dommen skapte rabalder på sosiale medier. Onsdag demonstrerte noen hundre mennesker i sentrum av Nassiriya, en by i det marginaliserte sør.

«To demonstranter ble skutt og drept» og 21 skadet – fem av dem av skuddveksling – under sammenstøt med sikkerhetsstyrker, sa Hussein Riyad, talsmann for provinsens helseavdeling, til AFP. fra Dhi Qar, hvor Nassiriya ligger.

Ifølge ham er en politimann blant de skadde.

Bastion av antimaktprotesten som rystet Irak høsten 2019, er Nassiriya fortsatt åstedet for sporadiske demonstrasjoner.

Allerede på tirsdag mobiliserte demonstranter for å kritisere overbevisningen av Zaidi, men også for å kreve kompensasjon lovet, men aldri utbetalt til de som ble skadet under undertrykkelsen av opprøret i 2019.

Ved likhuset i Nassiriya kom Mohamed, en av demonstrantene, for å vente blant dusinvis av slektninger og venner til de to ofrene, og fordømte den «brutale» intervensjonen fra opprørspolitiet som «skjøt skarp ammunisjon» mot demonstrantene. fra det emblematiske Place Haboubi.

«Sårede (fra 2019) demonstrerte fredelig på tirsdag. Vi hadde også et møte for å kreve løslatelse av Haidar al-Zaidi,» sa han til en AFP-videograf.

verktøy for undertrykkelse

Da han ble dømt til tre års fengsel i Bagdad, skrev Zaidi på Facebook søndag at han møtte opp for å «fornærme statlige institusjoner», og ba om et solidaritetsmøte foran retten.

Han ble tiltalt for en tweet, slettet fra kontoen hans, der han angrep Abu Mehdi al-Mouhandis, tidligere nummer to av Hachd al-Chaabi, drept i januar 2020 med den iranske generalen Qassem Souleimani av en amerikansk væpnet drone, på veien fra flyplassen i Bagdad.

Skjermbilder av denne tweeten ble delt av kontoer nær Hashd.

Den unge mannen og faren nekter for å være kilden til den fornærmende tweeten, og hevder at Twitter-kontoen hans ble hacket, sa HRW i en uttalelse tirsdag kveld.

«Uansett hvem som postet meldingen, bør det irakiske rettssystemet ikke brukes som et verktøy for undertrykkelse mot fredelig kritikk av myndighetene eller væpnede aktører», beklaget HRW.

Hashd al-Shaabi kan sende inn en rettsbegjæring for å søke økonomisk kompensasjon, avhengig av dommen.

På sosiale nettverk har brukere sammenlignet denne dommen med den nylige løslatelsen mot kausjon gitt til en forretningsmann involvert i underslag av 2,5 milliarder dollar stjålet fra skattemyndighetene.

I juni beklaget FN-misjonen i Irak et «miljø preget av frykt og trusler», og listet opp flere hendelser «rettet mot å undertrykke all dissens» og «begått av «uidentifiserte væpnede elementer»».

Parlamentet studerer for tiden et lovforslag om «ytringsfrihet, forsamling og fredelig demonstrasjon», fremlagt av Menneskerettighetskommisjonen for å garantere slike friheter «uten å undergrave offentlig orden og moral», ifølge en uttalelse.

Den enorme og enestående protestbevegelsen i 2019 fordømte endemisk korrupsjon, økonomiske vanskeligheter og nedgangen i offentlige tjenester. Undertrykkelsen med skarp ammunisjon etterlot mer enn 600 døde.

Opprøret har gått tom under påvirkningen av undertrykkelsen og innesperringen pålagt av koronaviruset.

I Nassiriya arrangeres alltid små stevner av anti-regjeringsaktivister eller unge mennesker som nettopp har blitt uteksaminert, og krever jobb i offentlig sektor eller i hydrokarbonsektoren, siden Sør-Irak er fullt av olje.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *