Norsk hærsjef appellerer dramatisk til sine landsmenn

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Den norske sjefen, general Eirik Kristoffersen, advarer sitt land mer enn noen gang mot et mulig angrep fra Vladimir Putins Russland.

Oslo – Den vestlige forsvarsalliansen, NATO, forbereder seg på en nødsituasjon. Fordi Kreml-autokraten Vladimir Putin og hans regime rundt utenriksminister Sergei Lavrov ikke skjuler russisk imperialisme i sammenheng med krigen i Ukraina. Dette er også grunnen til at NATO organiserer den store «Steadfast Defender»-øvelsen fra februar. Målet med denne massive øvelsen er på den ene siden det mulige forsvaret av Baltikum, som blant annet den tyske Bundeswehr sender sin 10. panserdivisjon med rundt 12.000 soldater til Litauen, utenfor den russiske enklaven Kaliningrad.

Mulig angrep fra Russland: Norsk sjef henvender seg til sine landsmenn

Og det mulige forsvaret av Norge mot en eventuell russisk invasjon over den 197 kilometer lange grensen til Barentshavet er også en del av den store manøveren. Norsk sjef Eirik Kristoffersen advarte sine landsmenn mot et slikt scenario med en virkelig dramatisk appell i et intervju publisert tirsdag (23. januar).

Sjef for Forsvaret: Eirik Kristoffersen © IMAGO / NTB

Grensen mot Russland: Norge har ikke mange soldater eller stridsvogner

«Vi går tom for tid,» sa den 54 år gamle soldaten til avisen. Dagbladet: «Det er nå et tidsvindu, som varer kanskje ett, to, kanskje tre år, hvor vi må investere enda mer i et sikkert forsvar.» De militære ressursene til dette lille landet målt i befolkning (5,5 millioner innbyggere) er begrensede. I februar 2023 bestilte Norge 54 nye Leopard 2 A8 NOR hovedstridsvogner, for tiden produsert av den tyske tankbyggeren Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i München-Allach.

Men: Nordbrigaden ved Bardufoss er den eneste norske militærbrigaden. Den er stasjonert ikke langt fra den norsk-russiske grensen, med nesten 110 infanteristridskjøretøyer CV 90. Og med kun 36 Leopard 2A4NO hovedstridsstridsvogner, hvorav iht. Global Firepower Index (GFP) Innen 23. januar var bare 29 operative. En kampbrigade består vanligvis av 4500 til 5000 soldater. Til sammen ville de norske bakkestyrkene bare ha rundt 7800 soldater.

Norske soldater står ved Kirkenes, på grensen til Russland.
Norske soldater står ved Kirkenes, på grensen til Russland. © IMAGO / TT

Nabolandet Russland: Norsk hær og svenske ministre advarer mot Vladimir Putin

Kristoffersen rådet sine landsmenn til å ta forholdsregler mot et mulig angrep fra nabolandet i øst. – Det norske folk bør tenke gjennom forberedelsene sine. Vi anbefaler å klare å overleve uten hjelp utenfra i tre dager, sa Kristoffersen. Generalen trakk direkte fram Moskva som en mulig aggressor og understreket at Russland hadde gått over til en krigsøkonomi. Kreml var i stand til å styrke sin hær «raskere enn vi så for oss i fjor».

Under den store NATO-øvelsen er det blant annet lagt opp til at et britisk hangarskip skal simulere hvordan man sikrer de norske fjordene i Nord-Skandinavia. Før Kristoffersen hadde den svenske sivilbeskyttelsesministeren Carl Oskar Bohlin nylig advart om en mulig krig med Russland: «Mange har sagt det før meg, men la meg gjøre det med kraften fra mitt embete: det kan bli krig i Sverige. » (ettermiddag)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *