Spektakulære filmsteder i Norge: «Tom Cruise kom ned et fjell her»

Landsbyen Sæbø, i Møre og Romsdal, har under fem hundre innbyggere. Så da Marvel-filmen Black Widow ble spilt inn her i mai 2019 og et filmteam på to hundre mennesker plutselig vandret inn, var det store nyheter.

Scarlett Johansson på supermarkedet i nabolaget

Mats Riise, eier av det lokale supermarkedet Joker, var også på settet, da hans lille supermarked i nabolaget filmet. Scenen hvor hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson gjør opp noe med ham på billettkontoret reddet ikke filmen, men det var en opplevelse likevel.

«Jeg forstår nå hvorfor det er så dyrt å lage en film», sier Riise om sirkuset som en gang etablerte seg i landsbyen hennes. To uker før filmstart kom engelske lysteknikere. «Å se på lysstoffrørene mine.

Dagen etter skytingen så Mats en kvinne og sønnen hennes ta bilder utenfor butikken. «De hadde reist 500 miles for å ta et bilde av butikken min.» Han rekker det ikke helt selv, men fansen reiser noen ganger halve verden rundt for å se filmsteder.

Filmsteder som årsaken til en vakker reise

Noen steder er til og med flatet ut av besøkende. For eksempel kunne kroaten fra Dubrovnik knapt takle folkemengdene etter Game of Thrones. Men det blir ikke så massivt i Sæbø, sier Anne van Oorschot Norske eventyr.

Turoperatøren tilbyr «selvguidede turer» i dette enorme området og Sæbø er et av stedene folk kommer til på Black Widow-turen. «Vi ser opptaksstedene først og fremst som en grunn til å la besøkende få en vakker reise gjennom denne regionen.»

For eksempel ligger Sæbø ved Hjørundfjorden, en spektakulær fjord hvor også Norway Adventures gjerne kommer med sine kajakkturer. – Nettopp fordi det er så mange færre folk her enn i den kjente Geirangerfjorden, der alle båtene, cruiseskipene og fergene gjør deg gal i høysesongen.

Skattefordel for filmproduksjoner

Van Oorschot flyttet til Norge i 2000 sammen med ektemannen Rogier. Utsiden vinket. Et sted hvor ro og rom setter dagsorden. De valgte de norske fjordene på grunn av det spesielle landskapet. «Og det har ikke vært en dag vi har angret på den avgjørelsen.»

Filmskapere forelsker seg også i Norges naturlige skjønnhet. Skattefordelen som myndighetene ga dem overbeviste da de store produksjonene: de fikk tilbake 25 % av kostnadene som ble påløpt i Norge.

Denne ordningen gjør i større grad bruk av lokale folk og tjenester, noe som kommer økonomien til gode. Sikkerhet, catering, logistikk, hoteller, men også lokale guider er satt inn.

Klar til å redde Tom Cruise

De siste årene har filmteam etterlatt seg over 19 millioner i tynt befolkede Møre og Romsdal, som har en befolkning på bare 266.000. For eksempel guiden Helge Kvam Karbø van fjordenes natur bidratt til actionfilmen Mission Impossible 7.

Den peker oppover fra bygda Hellesylt. «Det var her Tom Cruise kom ned fjellet med motorsykkelen sin.» For denne spesielle scenen – sett på slutten av tilhenger – Det ble bygget en enorm rampe, hvorfra skuespilleren lanserte seg selv.

Helge var en del av redningsteamet som sto nær vannet dersom Cruises fallskjermlanding ikke gikk som planlagt. Det samme gjorde guiden Erlend van Uteguide.

Under kajakkpadling på fjorden nær landsbyen Valldall, viser den hvor Tom Cruise bodde i ukene som filmet i Norge. «Han bodde i et hus med utsikt over fjorden, og fløy deretter med helikopter til de forskjellige opptaksstedene.»

En ren dødelig besøker disse stedene med bil, men det er alt annet enn en straff. Fra Valldal kan du reise i sommermånedene Nasjonal naturskjønn rute 63 ta retning Trollstigen – Trollweg. En vakker bane som avsluttes med elleve hårnålssvinger og er en del av Mission Impossible Tour.

Langs denne ruten er det spesielle Juvet Landskapshotell, hvor filmen Ex Machina ble spilt inn. Dette avsidesliggende stedet, hvor moderne arkitektur gnider skuldrene med vill natur, ble overtatt av filmteamet i en måned.

— Det var kabler og folk som gikk overalt, ler hotellsjef Chris Schønefeld. Filmen ga ham ikke bare mye publisitet – hvis du vil sove her må du bestille minst seks måneder i forveien – den ga ham også en ny virksomhet.

Mange musikkvideoer og reklamefilmer har blitt skutt her siden Ex Machina. Fra Ferrari til Siemens. «Vi setter nå av noen uker i året til filmproduksjoner,» sier han.

Men hvordan finner filmskaperne disse vakre stedene? Det er blant annet takket være Steve Røyset, som som set manager og speider er opptatt av å selge Norge til Hollywood.

Islandsk og New Zealand-konkurranse

– Denne regionen er ideell fordi det er mange spektakulære landskap her og Ålesund lufthavn sørger for at alle mennesker og forsyninger kan transporteres riktig, forklarer han.

Det starter med forespørselen fra et produksjonsselskap. «De angir hva de ser etter og så får speiderne jobbe i forskjellige land. Så gjør jeg en presentasjon av stedene i Norge, men samtidig skjer det på Island, Sveits og New Zealand», forklarer Røyset.

Det har sett antallet internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge øke de siste årene. Det går også frem av tall fra Norsk filminstitutt.

Visuelt spektakulært

Antall produksjoner øker med 20 % per år. Populariteten til akkurat denne provinsen kommer ikke som noen overraskelse for Røyset. «Denne delen av Norge er visuelt spektakulær.»

Van Oorschot er enig: «Vi har nå utforsket hele landet og synes fortsatt det er den vakreste regionen.»

Til denne artikkelen ble redaktøren vår invitert av Besøk Ålesund og Besøk Nordvestlandet til provinsen More og Romsdal. Innholdet i artikkelen er redaksjonelt uavhengig.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *