Vil kong Harald V abdisere etter en operasjon? Det meldte norsk domstol

Medlemmer av den britiske kongefamilien er ikke de eneste som nylig har hatt helseproblemer.
Kong Harald V av Norge i slutten av februar ble han innlagt på sykehus på grunn av en infeksjon, og en måned senere
Han ble operert for å få implantert en pacemaker. Monarkens rekonvalesens var forventet å vare til 22. april, og selv om det så langt har vært positive meldinger fra retten, har det vært spekulasjoner om den 87 år gamle herskerens abdikasjon.

Vil kong Harald V, 87, forlate tronen? Det slo den norske domstolen fast

Harald Vs økende helseproblemer bekymret både undersåtter og utenlandske observatører av det norske monarkiet. Det sies at den syke kongen vurderer å overlate tronen til sine etterfølgere.

På grunn av slutten av suverenens sykemelding, bestemte suverenens talsmenn seg for å fjerne tvil og kunngjorde at Harald V ikke planla å trekke seg. Som det er påpekt, har 87-åringen til hensikt å fortsette sine kongelige verv. Han må imidlertid endre møteplanen for ikke å belaste styrke og helse.

«Kongen vil gjøre endringer i programmet sitt i fremtiden på grunn av sin alder. Dette vil resultere i en permanent reduksjon i antall og omfang av ansvar han utøver,» sa palasset.

Harald V kom med en klar uttalelse om en mulig abdikasjon etter at dronning Margaret av Danmark trakk seg fra tronen. – Jeg står ved det jeg alltid har sagt: Jeg avla ed til Stortinget, enkammerparlamentet i Kongeriket Norge – merk. red.) og for livet. Dermed bekreftet han at han hadde til hensikt å tjene nordmennene så lenge han hadde krefter nok.

Kong Harald V er Europas eldste monark

Harald V av Glücksburg-dynastiet tiltrådte den norske tronen i 1991. Hans kone var dronning Sonia Haraldsen, en tidligere klesmaker, som tronfølgeren giftet seg med mot farens ønske og fikk to barn med henne: Marta Ludwika og Haakon Magnus. Kongeparet nyter stor sympati blant nordmenn, selv om medieoppmerksomheten for tiden er mer rettet mot prins Haakon og hans
Mette-Maritt, dødssyk kone.


Ikke gå glipp av det

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *