Norsk forsikring i Polen – skjemaer E-106/E-109Dersom du oppholder deg i Norge og ønsker å nyte godt av medisinske tjenester i Polen eller forsikre familien din som bor i Polen, må du sende inn en søknad til HELFO om skjema E-106 eller E-109.På MojaNorwegia.pl-forumet kommer vi ofte over spørsmål om E-106 og E-109 skjemaene. Dette er dokumenter som lar deg motta medisinske tjenester i Polen og betale helseforsikringsavgift i Norge. Hvis du oppdrar familie i Polen og ønsker å gi dem gratis medisinsk behandling i landet, kan du dekke det med din norske trygd. Hvilket skjema trenger du: E-106 eller E-109?


Hvem kan søke om E-106 og E-109?


Alle som arbeider for norsk arbeidsgiver og betaler sykeavgift i Norge har rett til å motta legetjenester i fjordlandet. Samtidig kan han sende inn en forespørsel om skjema E-106 eller E-109.

For å få rett til å bruke E-106- eller E-109-skjemaene er det ikke nødvendig å ha et fast personnummer, et midlertidig nummer for utlendinger, det vil si D-nummeret, er tilstrekkelig. Det er heller ikke krav om å jobbe et minimum antall timer per uke som en del av jobben.


Hva er forskjellen mellom skjemaene E-106 og E-109?


 

Begge utskriftene E-106og E-109 lar deg motta medisinske tjenester i Polen ved å betale helseforsikringsavgift i Norge. Forskjellen mellom disse to dokumentene gjelder kun de personene som er angitt i søknadene som vil ha rett til ytelser. Avhengig av personen du ønsker å forsikre, abonnerer du på ulike skjemaer og det er derfor viktig å ikke forveksle dem.

E-106 søknad sendes inn når du ønsker å overføre rett til å bruke helsetjenester for deg og din familie. Hvis du er fast bosatt i Norge og ønsker at forsikringen kun skal dekke familien din i Polen (f.eks. et av barna dine som studerer), må du be om et skjema E-109.


Hva er prosedyren å følge for å få skjemaene E-106 og E-109?


Alle som ønsker å godta skjemaene må sende en passende forespørsel til Helfo sammen med nødvendige dokumenter. Når det gjelder E-106-utskriften, er disse:

  • – en kopi av et identitetsdokument – dette kan enten være et pass eller et identitetskort,
  • – arbeidsavtale eller vedtak om å innvilge dagpenger,
  • – skriftlig bekreftelse fra arbeidsgiver på nåværende arbeidsforhold – kreves dersom gjeldende arbeidsavtale er mer enn ett år gammel.

Hvis du ønsker å be om skjema E-109, må du legge ved forespørselen:

  • – en kopi av ditt identitetsdokument,
  • – arbeidsavtale eller beslutning om å innvilge dagpenger,
  • – skattekortopplysninger – gjelder gjeldende kort for det året overføringsforespørselen er inngitt ggForsikring,
  • – registreringsbevis (registrering av opphold i Norge) eller oppholdstillatelse (oppholdstillatelse).

Det tar vanligvis rundt 12 uker før Helfo behandler forespørselen din. Etter denne perioden, hvis søknaden din er godkjent, bør du motta skjema E-106 eller E-109 i to stemplede kopier. Du må sende inn skjemaene til provinsavdelingen til det nasjonale helsefondet i Polen som du tilhører.

Helsefondet beholder det ene eksemplaret og setter passende stempel på det andre slik at du kan sende det attesterte dokumentet til Helfo i Norge. Først da vil E-106- eller E109-skjemaet bli lovlig og du og din familie vil ha rett til gratis medisinske tjenester i Polen takket være norsk forsikring.

MERK FØLGENDE! Skjemaene E-106 og E109 utstedes vanligvis for en periode på 2 år, hvoretter du må be om disse skjemaene på nytt.

Hvis du ønsker å dra nytte av gratis medisinske tjenester under oppholdet i Polen eller hvis du ønsker å gi gratis medisinsk behandling til familien din i Polen, ikke glem å sende inn forespørselen din. forespørsel om skjema E-106/E-109.

Kilder: www.lovdata.no, www.helfo.no
foto: fotolia.pl – avgiftsfrittannonse

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *