En hvithvit som er mistenkt for å spionere vil ha sitt eget naturreservat

Det var i 2019 da fiskere fra den norske landsbyen Inga oppdaget en merkelig tam beluga nær en båt. – Vi holdt på å senke garnene da vi så en hvithval svømme mellom båtene, sa fisker Joar Hesten til NRK den gang. «Hun stormet mot oss, og da hun nærmet seg så vi at hun hadde på seg en slags merkelig sele,» la han til.

Ifølge vitnesbyrdet fra fiskerne oppførte hvalen seg merkelig. Han prøvde å trekke tauene fra siden av skipet og hadde på seg en sele designet for et kamera eller en pistol med ordene «Property of St. Petersburg». Nordmennene mistenkte først belugaen for å være trent av Russland for spionasje. Men det var ubekreftet, og hvalen ble raskt ikke bare en lokalbefolknings favoritt, men også en internettsensasjon.

Hannhvithviten fikk navnet Hvaldimir og oppholdt seg en gang i vannet i en liten havn i Nord-Norge.

Hvaldimir er vant til tilstedeværelse av mennesker

Men ifølge naturvernere lever den ikke særlig godt i naturen. Det ser ut til å være trent av mennesker og vant til deres tilstedeværelse. I tillegg tilbringer den mesteparten av tiden i nærheten av fiskegarn, der den spiser fisk som svømmer mot maten, og setter seg selv i fare.

Men nå kan skjebnen til den verdenskjente hvalen se opp. Den britiske gründeren Adam Thorpe har vært så fascinert av historien at han prøver å samle inn midler for å skape verdens første friluftsreservat for hval. Og det i de norske fjordene.

Beluga Hvaldimir ble først mistenkt for spionasje

Norske marinbiologer mener de har oppdaget en beluga trent av den russiske marinen. Hvalen angrep en norsk fiskebåt mens hun hadde på seg en spesiell sele. Det skulle ha vært skrevet «Utstyr i St. Petersburg».

Den tidligere eiendomsmogulen grunnla en veldedig organisasjon En hval, som for tiden finansierer overvåking og beskyttelse av Hvaldimir og sist men ikke minst studiene som vil tillate bygging av et fristed for det. Jobber på en stor reserve på fem hundre dekar (ca 200 hektar, merk utg.) nær byen Hammerfest forventes å starte tidlig neste år.

«Alle ble forelsket i denne hvalen takket være de virale videoene på YouTube», han sa Thorpe for en britisk daglig Vergen. «Jeg leste om Hvaldimir i National Geographic i 2019 og syntes det var urovekkende. Han var åpenbart domestisert og har et fantastisk temperament. Hvis vi lager et reservat for ham som vil beskytte ham mot frakt, vil det bety at han vil kunne jakte og leve et så naturlig liv som mulig», forklarer han hvorfor han bestemte seg for å finansiere byggingen av hvalreservatet.

En hval trakasserer lakseoppdrettsanlegg

Han frykter også at hvis belugaen fortsetter å plage lakseoppdrettere og fiskere, kan den bli avlivet. «Vi må holde et øye med Hvaldimir og sørge for at han ikke forstyrrer lakseanleggene,» forklarte Thorpe. «Tidligere likte han å leke med båter og propeller, et av triksene hans er å vikle et tau rundt en propell. Slike ting, uansett hvor søte de er, er frustrerende for lakseoppdrettsanlegg, legger han til, og legger til at hvis noe skulle skje med lakseoppdrett på grunn av Hvaldimir, ville ikke fiskerne ha noe problem å drepe hvithviten.

Forretningsmannen har tillatelse fra den norske regjeringen til å rydde opp i fjorden han eier. Men han trenger å skaffe midler: £250 000 (ca 7 millioner CZK, red anm.) å kjøpe netting for å sikre området, bygge grunnleggende boligkvarter der ansatte kan holde seg i nærheten og holde utkikk etter fastboende hvaler, samt bygge et veterinærlaboratorium for å gi grunnleggende omsorg.

Reservatet antas å være stort nok til å romme antallet mennesketrente hvaler som er vant til fangenskap. Målet med prosjektet er å la hvalene jakte naturlig, samhandle med hverandre og til slutt slippe dem ut i naturen.

Adam Thorpe mener en slik løsning vil være bedre enn noen zoologers forslag om å holde hvaler som Hvaldimir i en tank. «Ved å fortelle historien om denne hvithvalen, kan vi tilby reservatet til andre tidligere oppdrettede hvaler. Det vil ikke være lakseoppdrettsanlegg i området hans, ingen skip, så det vil ikke være fare for skader fra propellen», beskriver han.

Historien om en beluga som opprinnelig ble mistenkt for å spionere har til og med fanget oppmerksomheten til Netflix-strømmeplattformen. Hun forhandler for tiden med filmskaper Regina Crosby, som også er med på å bygge reservatet, en film som dokumenterer hvalen og dens reise fra fangenskap over det åpne hav til helligdommen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *