Aktivister rapporterer om flere titalls skadet i protester i det nordvestlige Iran

I Iran demonstrerte mange mennesker søndag igjen mot regjeringen. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner fant protestene hovedsakelig sted i kurdiske områder og på universiteter over hele landet.

Under protester i byen Mariwan i Kurdistans nordvestlige provins åpnet sikkerhetsstyrker ild og skadet 35 mennesker, ifølge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Hengaw. Informasjonen kunne først ikke bekreftes.

Opptak som er lagt ut på nettet viser demonstranter som kaster stein mot Mariwan-administrasjonsbygningen og tar ned og brenner flagget til Den islamske republikken. Kvinner uten hodesjal marsjerte gjennom gatene. Da natten falt, «lød det skudd i byen,» sa Hengaw.

De siste protestene i regionen fulgte døden til den kurdiske studenten Nasrin Ghadri, opprinnelig fra Mariwan, som døde i Teheran lørdag etter å ha blitt truffet i hodet av politiet, ifølge Hengaw. Myndighetene kommenterte i utgangspunktet ikke dødsårsaken.

Myndighetene sendte sannsynligvis forsterkninger til området som en forholdsregel

Ifølge Hengaw ble Ghadri begravet ved daggry uten en begravelsestjeneste fordi myndighetene fryktet at en begravelse ville utløse protester. Myndighetene sendte forsterkninger til området som en forholdsregel, sa aktivister.

Iran Human Rights (IHR), også basert i Norge, rapporterte at studenter ved Sharif University i Teheran arrangerte sit-ins på søndag for å protestere mot arrestasjonen av sine medstudenter. I mellomtiden fjernet studenter ved Babol University i Nord-Iran kafeteriabarrierer som delte plassen i to kjønnsspesifikke soner, rapporterte IHR videre.

Protester i Iran har ikke opphørt på syv uker til tross for brutal undertrykkelse fra sikkerhetsstyrker. Utløseren var døden til den unge kurdiske kvinnen Mahsa Amini i september, som ble arrestert av visegruppen for brudd på kleskoden. Aktivister anklager myndighetene for å misbruke Amini.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner har over 200 mennesker blitt drept siden protestene startet. (AFP)

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *