Et skrekkøyeblikk. Škoda har en ny rallybil, Kopecký lekte med bremsene

Men det berømte ordtaket sier: «Du kan ikke stoppe tiden.»

Så da Škoda fullførte sitt nye aktivum for rallyet, bestemte de seg for å invitere journalister til en unik test.

Adrenalinsøkerne gledet seg. Og jeg blant dem.


VIDEO: Slik oppgraderer du en mesterbil. Kopecký vakte sensasjon under Barum-rallyet

En vakker høstdag ble det tilberedt to spesialiteter i et lukket område i Klatovsk. Škoda 200 RS, en bil nesten femti år gammel. Og så Škoda Fabia RS Rally2, en strålende nyhetsbil.

Motoren går bedre

Logisk sett hadde de to prestene sine egne sjåfører, og vi, journalistene, var statister. Ingen navigasjon var nødvendig, det ett minutts turen var et utstillingsvindu for kjøreferdigheter og bilforskjell.

Det var nok å ta på seg balaklava, hjelm og briller. Og det var business.

Den unike rallyopplevelsen startet med en veteran, Škoda 200 RS. Denne modellen, som ble kjent takket være Barum Rallye i 1974, var og er fortsatt unik i dag. Bare to stykker forlot fabrikken. Den ene får støtte av samleren og bilentusiast Stanislav Kafka.

«Du skal se hva han kan,» lover han med et blunk før han drar.

Han løy ikke – på den smale veien gikk den gamle mannen (under panseret har en 120 kW motor) det bra. Akselerasjonen ville være misunnelse for mange mennesker.

Men dagens høydepunkt lå rett foran meg. Fabia RS Rally2 i Skodas tradisjonelle grønne og hvite fargekombinasjon. Jeg spør Jan Kopecky, tidligere fabrikkrytter og ni ganger nasjonal mester, hva han sier om den nye modellen…

«Den kjører bedre, motoren ser penere ut», svarte den tsjekkiske mesteren.


Nye Škoda Fabia RS Rally2: testing på Klatov

Et skudd nær Klatov. Den nye rallybilen er testet av kjendiser, tyrkere og ordføreren

For øyeblikket kan spørsmålet oppstå for mange om det ikke bare er en slags obligatorisk frase… Tilsynelatende ikke.

Tilbakemeldingene fra motorsportverdenen har så langt vært overveldende positive. Den nye bilen hadde til og med stor premiere. Det stjernespekkede norske mannskapet på sjåføren Andreas Mikkelsen og navigatøren Torstein Eriksen vant Lausitz Rally of Germany, et todagers arrangement ikke langt fra Šluknovský-neset.

En berg-og-dal-bane uten spor

Men tilbake til handlingen som presset pulsen min til over 200 slag i minuttet. Du kan fortelle deg selv hundre ganger at Kopecký er en mester i håndverket sitt og vil sannsynligvis være i stand til å dekke allfarvei selv når han er blind. Men den faktiske opplevelsen på bakken er annerledes.

Til å begynne med gikk det tanker gjennom hodet mitt som til en viss grad gjengav bevegelsen til bilen. Bremser! Bah! Gud!

Men etter en stund begynte jeg å ha det gøy. Snu et hjørne, legge til gass.

Rumlet fra motoren her og der multipliserer effekten kjent som eksosbrann.

Best av alt var Kopeckys evne til å bremse til rett tid. Bokstavelig talt i siste liten. Han bruker fart så mye han kan. Så hvis forestillingen om bremsepunkt betyr noe for deg, vet at den 40 år gamle innfødte i Opočno bokstavelig talt er en magiker i denne forbindelse.

#item|6952008#

Selvfølgelig har hver opplevelse en slutt. Her var imidlertid inntrykkene sterke også etter noen uker.

Hjemme hørte jeg om jeg ville kalle det et minutt med terror. Hvis det var nødvendig, så ja, men det måtte fullføres: det var et godt skrekkminutt. Som å være i en berg-og-dal-bane uten spor.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *