Etter Magnus Carlsen får Praggnanandhaa Fabiano Caruana til å bite i støvet

Stavanger: Den indiske stormesteren R Praggnanandhaa tok en massiv, hardt opptjent seier over verdens nummer to Fabiano Caruana fra USA og kjempet seg til topp 10 på verdensrankingen etter slutten av den femte runden i den norske sjakkturneringen her.

Amerikanske Hikaru Nakamura fikk overtaket av den falmede verdensmesteren Ding Liren fra Kina for å øke ledelsen til ett poeng over Norges Magnus Carlsen.

Med 10 poeng i lomma er Nakamura ett poeng foran Carlsen ved halvveis i denne $161 000 premiepengeturneringen.

Carlsen beseiret franske Firouzja Alireza i et sluttspill med tårn og bondetrekning. Med fem runder igjen, blir verdens nummer én fulgt av Praggnanandhaa med 8,5 poeng, mens en fjern fjerdeplass nå er Alireza som forble på 6,5 poeng etter tapet.

Caruana, med fem poeng, er på femteplass mens Ding Liren tydeligvis ikke nyter arrangementet med bare 2,5 poeng til navnet sitt.

I kvinnenes arrangement som ble arrangert samtidig, fortsatte R Vaishali drømmeløpet og beseiret Kinas Tingkie Lei i Armageddon-kampen for å opprettholde ledelsen med 10 poeng.

Anna Muzychuk er nærmest inderen og er et poeng bak etter å ha slått svenske Pia Cramling i den klassiske kampen.

Verdensmesteren for kvinner Wenjun Ju er tredje på 7,5 etter å ha notert sin femte strake Armageddon-seier mot Koneru Humpy.

Lei er nummer fire med seks poeng, to poeng foran Humpy som ser ut til å slite ved halvveis. Tre-poengs-proppningen er nederst på tabellene.

Praggnanandhaa spilte en sen kamp fra Carlsenque for å knuse Caruana. Indianerens katalanske åpning så en utveksling av brikker med jevne mellomrom, og spillerne nådde et tårn og en ridder-sluttspill før selve det 40. trekket.

De samme sidebønderne, selv med en ekstra bonde, er kjent for å være en teoretisk remis, men Praggnanadhaa fortsatte å spille til Caruana kollapset på sitt 66. trekk og gjorde en feil på sin siste bonde. Det tok 11 trekk til før Praggnanandhaa ble til et helt poeng.

Carlsen hadde et lignende utspill, og remisen hans ble enda enklere da Alireza bommet i sluttspillet med tårn og bonde. Carlsen måtte vente til 77 trekk for at Alireza skulle gjøre en alvorlig feil, og fem trekk senere hadde verdens nummer én tatt nok en seier etter en jevn avslutning.

I kvinnedelen spilte Vaishali en klassisk tidskontrollremis med Tingjie Lei og dominerte i en annen uavgjort finale for dagen kineserne i den påfølgende ridder- og bønderfinalen.

Dette var Vaishalis andre seier under Armageddon i turneringen med to klassiske seire. Hans eneste tap kom mot Wenjun Ju i første runde.

Det var en dag som vil tilskrives feilene i de nesten jevne sluttspillene. Koneru Humpy var den andre spilleren på mottakersiden, da hun ikke fant den beste defensive banen i et sluttspill med tårn og bonde mot Ju i Armageddon.

Selv om Humpy bare hadde én bonde mindre, feilet et litt vanskelig forsvar mot sluttspillet, men endte opp med å tape et tårn etter hvert som tiden rant ned.

Resultater runde 5 menn: R Praggnanandhaa (Ind, 8,5) beseiret Fabiano Caruana (USA, 5); Ding Liren (Chn, 2,5) tapte mot Hikaru Nakamura (USA, 10); Magnus Carlsen (Nor, 9) slo Firouzja Alireza (Fra, 6,5).

Kvinner: R Vaishali (Ind, 10) beseiret Tingjie Lei (Chn, 6); Wenjun Ju (Chn, 7,5) beseiret Koneru Humpy (Ind, 4); Anna Muzychuk (Storbritannia, 9 år) beseiret Pia Cramling (Sverige, 3 år).

Publisert 2. juni 2024, 03:24 STI

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *