Gassprisene på markedene faller. Imidlertid er det bare enkelte tsjekkiske husholdninger som vet dette

Disse kundene vil imidlertid vite hvor mye de faktisk har spart med en forsinkelse når de mottar sin neste regning. «Disse tariffene har blitt billigere de siste ukene, de var rundt 60% av den maksimale takprisen satt av regjeringen for neste år,» sa portalanalytikeren. Cenyenergie.cz Pierre Woff. Det gjenstår å se hvor lenge dette prisfallet på spottariffer vil vare. «Vi vet ikke når grossistmarkedene vil gjøre disse prisene betydelig dyrere igjen,» sa han.


Hun begynte å betale tiltak mot dyre energier. Mange abonnenter vil gjenkjenne dette med en gang

Men ifølge Gavor bekrefter dagens utvikling at de ofte fryktede spotrentekontraktene ikke trenger å være ufordelaktige under alle omstendigheter. «Det ble nesten sett på som en urettferdig praksis, men det har selvfølgelig også en positiv side. Når grossistmarkedet faller, drar disse kundene nytte av det, noe som er tilfelle nå,» bemerket han. Men ikke mer enn en tidel av tsjekkiske husholdninger har spottariffkontrakter, nøyaktig statistikk føres ikke, for selskaper er denne prosentandelen enda høyere.

Andre husholdninger og enkelte andre kunder vil imidlertid også betale lavere gasspriser fra neste år. Årsaken til dette vil være pristaket som regjeringen har lovet fra 1. januar. «Leverandører begynner allerede sakte å tilby priser som er de samme som de begrensede. Så det er mulig vi vil se ytterligere rabatter», legger ikke Béreš skjul på sin optimisme.

Neste vinter i uvisshet

Eksperter er enige om at tsjekkerne bør i vinter det var ingen fare for gassmangel. Reservoarene her, som de i Tyskland, er fulle. «Jo mer gass det er i reservoarene, desto større er sannsynligheten for at tilbudet vil møte etterspørselen i de kommende månedene, og derfor bør prisen falle,» bekrefter Cenyenergie.cz-analytiker Petr Woff.


Et energipristak kan spare folk for tusenvis av kroner

Billigere energi allerede i november. ČEZ vil kreditere kundene med pristaket tidligere

Selv om vi burde kunne klare oss denne vinteren bedre enn den kjente nellikbillen, neste sesong er tvert imot nesten ingenting sikkert. Russisk gass, hvis tsjekkiske lagertanker fortsatt er delvis fylte, vil ikke lenger være tilgjengelig for det lokale markedet. «Det er grunnen til at det er et spørsmålstegn over risiko og usikkerhet om neste fyringssesong, og vi kan bare håpe at det vil være flere terminaler for flytende naturgass her,» sa Gavor.

Imidlertid er ulempen med flytende naturgass (LNG) en pris som er enda høyere enn prisen på gass importert av rørledninger fra Russland. «Årsaken til dette er at europeiske selskaper ikke har nok forsyningskontrakter, og heller ikke nok terminaler som er i stand til å motta LNG», forklarte Arsen Lazarevič fra nettstedet Elektřina.cz. «Fremtidig utvikling avhenger av været, vårt forbruk, men også av Norge, Algerie, USA, Qatar eller Nigeria, hvorfra gassen nå kommer til Europa», minnes Woff fra Cenyenergie.cz


Uoppvarmede rom er et ideelt miljø for muggvekst.

Ikke overdriv ved å senke temperaturen. Det er en trussel om mugg, advarer byggherrer

Men ifølge Lazarevičs estimat skal situasjonen forbedres merkbart fra 2024. Han legger imidlertid ikke skjul på at han er mest bekymret for neste fyringssesong, da avtalte gassforsyninger kanskje ikke er tilgjengelige. – Ved en tøffere vinter kan noen europeiske makter måtte vise solidaritet med Tsjekkia, frykter Lazarevič.

Kilde: AvisOg hva med gassrabatten for de neste månedene? Det blir nok bare en midlertidig prissvingning. «Foreløpig forventer vi imidlertid, ifølge prognosene, en avkjøling, og derfor kan vi anta at prisene vil stige igjen,» sa Michal Macenauer i EGÚ Brno. «Det er ikke en trend at det verste er bak oss. Jeg frykter at når frosten kommer og reservoarene gradvis går tom, vil gassprisene dessverre stige igjen,» la Gavor til.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *