Ukraina ser ut til å presse russiske tropper tilbake i sør og øst

Stilt overfor de voldelige russiske angrepene på landet hans, hyllet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy den internasjonale viljen til å hjelpe.

– Den nåværende eskaleringen av russisk missil- og drone-terror har bare fått verden til å svare med ytterligere hjelp til Ukraina, sa Zelenskyj i sin videotale tirsdag kveld.

Zelenskyj rapporterte også om suksess med å avvise russiske tropper i okkuperte områder i det sørlige og østlige Ukraina. Ifølge ham dør hundrevis av russere hver dag spesielt i Donetsk-regionen.

Forsvarsdepartementet i Moskva avviser derimot så høye tap i egne rekker. Informasjonen gitt av begge parter kan vanskelig verifiseres uavhengig.

Ukraina vil motta flere vestlige luftvernsystemer

Kort tid før kunngjorde forsvarsminister Oleksiy Resnikov at Ukraina hadde mottatt ytterligere luftvernsystemer fra Vesten for å gi bedre beskyttelse mot russiske missiler og droner.

«Se hvem som er der!» skrev han på kortmeldingstjenesten Twitter for opptak som påstår å vise amerikansk- og italienskproduserte Nasams og Aspide bakkebaserte luftvernsystemer. «Vi vil fortsette å bruke den til å skyte ned fiendtlige mål som angriper oss», lovet Reznikov. Ministeren takket Norge, Spania og USA for leveransen.

Nylig har russiske missil- og droneangrep ødelagt betydelige deler av Ukrainas elektrisitets- og vanninfrastruktur. Siden den gang har flere millioner ukrainere kun strøm noen få timer om dagen. På denne bakgrunn leverte Tyskland allerede Iris-T luftvernsystemet i oktober.

Den ukrainske staten overtar fem store krigstidsselskaper

For ytterligere å støtte krigen mot de russiske inntrengerne har Ukraina også plassert fem store bedrifter under direkte kontroll av forsvarsdepartementet. De som er berørt inkluderer oljeprodusenten Ukrnafta, som var delvis statseid, og oljeprosessoren Ukrtatnafta, som forklart av statsminister Denys Schmyhal.

Transformatorprodusenten ZTR, lastebilprodusenten Kraz og flymotorselskapet Motor Sich skal også eksproprieres. I fremtiden vil bedrifter nå jobbe døgnet rundt for statlige forsvarsbehov.

Baerbock: Må investere i fransk-tysk tillit

Forbunds utenriksminister Annalena Baerbock understreket viktigheten av et nært fransk-tysk samarbeid for Europa – både til støtte for Ukraina i møte med Russland og i kampen mot klimaendringer.

«Vi har vist at vi sammen er sterkere enn denne forferdelige krigen», sa miljøpolitikeren ved den fransk-tyske parlamentariske forsamlingen i Berlin, med tanke på EU. «Vi kunne ikke ha gjort dette uten en sterk fransk-tysk allianse.»

Nord-Korea har i mellomtiden avvist amerikanske myndigheters rapporter om at den stort sett internasjonalt isolerte staten i hemmelighet leverer ammunisjon til Russland. Forsvarsdepartementet i Pyongyang har anklaget USA for å gjøre «fiendtlige forsøk» på å skade Nord-Koreas rykte.

«Vi gjør det klart nok en gang at vi aldri har hatt en «våpenhandel» med Russland», sa en visedirektør for utenrikssaker i departementet tirsdag, sitert av statlige medier. Det er heller ingen planer om å gjøre det i fremtiden.

Hva blir viktig på tirsdag

Sveriges statsminister Ulf Kristersson møter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara tirsdag om striden om NATOs nordlige utvidelse. Tyrkia har så langt nektet å legge til rette for at Sverige og Finland kan bli med i NATO ved å ratifisere de såkalte medlemskapsprotokollene.

Landet rettferdiggjør dette med den påståtte svenske og finske støtten fra den syrisk-kurdiske militsen YPK. Av de 30 medlemslandene i NATO har 28 allerede ratifisert de svenske og finske søknadene om medlemskap, kun Tyrkia og Ungarn mangler fortsatt. (dpa)

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *