Hva er bedre for en eldre person – 13. og 14. eller skattefri pensjon? Hvem vil tape? De første forslagene etter valget har dukket opp

Slagordet til den forrige opposisjonen under valget var: «Ingenting som er gitt vil bli tatt bort.» Valgene er allerede bak oss og det begynner å dukke opp konkrete forslag som utfordrer dette slagordet. En av lederne for Den tredje vei, lederen av Folkepartiet, Władysław Kosiniak-Kamysz, er ansvarlig for dette. Argumenterer han at skattefri pensjon er bedre ved tretten-fjortenårsalderen? Helt konkret, hvordan er det? Hvem ville dra nytte av denne endringen og hvem ville tape? Kryss av!

Innhold

Lederen for PSL kom med kontroversielle bemerkninger tirsdag 17. oktober på Radio Zet. I et intervju med Bogdan Rymanowski understreket han at pensjoner for tiden mister sin kjøpekraft og at å utelukke dem fra obligatorisk beskatning vil forbedre situasjonen.

– Programmet vårt inkluderer skattefri pensjon, dette er et veldig viktig prosjekt for PSL. Og dette er som det 13., 14., 15. eller kanskje til og med 16. frafallet.

I motsetning til tilsynelatende betyr ikke dette nødvendigvis fjerning av tilleggsgodtgjørelser – selv om PSL-lederens kommentarer tyder på at det ikke er så viktig å opprettholde 13. og 14. tillegg.

-Den skattefrie pensjonen er bedre enn den trettende og fjortende pensjonen og den styrker yrkesaktiviteten. Dette har manglet de siste årene og dette forklares delvis med PiS sin manglende evne til å undervurdere arbeidere.

Men i tilfelle nevnte ytelser erstattes av skattefri pensjon, er det enkelt å sjekke hvem som får nytte av det. Husk at personer som tjener opptil PLN 2500 brutto er unntatt fra PIT. I tillegg til denne fordelen betales inntektsskatt. Det pålegges imidlertid et helseforsikringsavgift på 9 prosent på hvert pensjonsbeløp – og det er dette som ville endret seg i alternativet PSL foreslår. Da vil alle som tjener opp til PLN 2500 brutto motta samme beløp. Hvordan ser den ut når den er konvertert?

For øyeblikket vil pensjonister som i dag mottar en pensjon på 2000 PLN brutto under 13. og 14. pensjon få 2882,56 PLN neste år – forutsatt selvfølgelig at reglene for å gi ytelser ikke endres og at minstepensjonen øker med 12,3 % (som i dag er mer og mer tvilsomt – beregninger av lavere verdsettelsesprognoser presenteres i galleriet!!). Ved fritak for skatter og helseforsikringsavgifter vil de samme pensjonistene tjene 2 160 PLN. Dette vil derfor være lavere enn fordelene de gir. I praksis vil fordelen bli realisert av personer som i dag har en bruttopensjon på minst PLN 2600. For dem vil det være en gevinst å fjerne skatten på pensjoner. Rundt 40 % av eldre har en bruttopensjon på mindre enn PLN 2600, ifølge data fra ZUS. For dem ville ikke denne typen løsninger vært lønnsomme. For alle, ja.

>>>»/>

Pensjonsindeksreguleringen blir imidlertid lavere enn forventet! Se…

Det sies i økende grad at indeksreguleringen neste år ikke blir 12,3 %, men 11,9 %. Dette skyldes blant annet fallet i inflasjonen. Hvor mye vil pensjonister tjene i dette tilfellet? Beregningene er presentert i galleriet!

Se galleriet(26 bilder)

Dette skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *