Kurzarbeit er bare forsikring i tilfelle gassmangel, sa Jurečka. Den skal være godkjent innen slutten av året — ČT24 — Tsjekkisk TV

Forskriften benytter ikke muligheten til å rette bidrag kun til enkelte regioner, bransjer eller typer virksomheter, virksomheter bør ha krav på kompensasjon ved knapphet på gass med utgangspunkt i systemet for regulering av sin forsyning.

Etter møte med arbeidslivets parter sa Jurečka at innenriks- og kommunikasjonsdepartementet også utarbeider et forslag i tilfelle problemer i forsyningskjedene forårsaket av mangel på gass. Ifølge arbeidsgivernes representant Jaroslav Hanák går bedriftene i vanskeligere tider, de trenger reguleringer, men takket være fulle tanker og besparelser vil de lykkes i første kvartal.

Fagforeningsleder og kandidat for presidentvalget i januar, Josef Středula, sa at han fryktet tap av konkurranseevne til tsjekkisk industri og flytting av produksjonen til Asia og USA. Neste år ønsker fagforeningene ifølge ham å åpne en debatt om en annen type korttidsarbeid som kan brukes i året for ulike problemer, slik det fungerer i Østerrike eller Tyskland.

Regjeringen har ikke brukt kurzarbeit siden i fjor

Kurzarbeit er en deltidsjobb med statlig lønnstilskudd. Tsjekkia har hatt kuzarbeit i lov siden juli i fjor, men regjeringen har ennå ikke brukt det. Reglene ble endret ved sysselsettingsendringen. I henhold til standarden skal treparten først bli enige om oppskytingen. Hun oppfordret regjeringen til å lansere den i løpet av våren for å dempe virkningene av krigen i Ukraina og prisveksten.

«Årsaken til å forberede regjeringsoppgjøret er den helt enestående innvirkningen av den væpnede konflikten i Ukraina på energiprisen og tilgjengeligheten av energiråvarer i Europa,» heter det i dokumentet.

Ifølge departementet er det foreløpig illusorisk å anslå omfanget av virkningen av en eventuell begrensning av gassforsyningen på antall arbeidstakere som vil ha et hinder i arbeidet fra arbeidsgivers side. Forfatterne siterer imidlertid en undersøkelse fra den tsjekkoslovakiske kommersielle banken i juli i fjor, som fant at en tredjedel av de undersøkte selskapene måtte stanse driften eller snarest søke alternative kilder i tilfelle gassforsyningssvikt.

Godtgjørelse i inntil tre måneder

Dermed er det mulig å grovt anslå potensiell bruk av kompensasjonen ved en vesentlig reduksjon i gassforsyningen for cirka 400 000 ansatte. «Den gjennomsnittlige godtgjørelsen per ansatt er 17.163 kroner, vi antar at godtgjørelsen skal brukes i maksimalt tre måneder innenfor den definerte perioden. De forventede kostnadene utgjør derfor 20,6 milliarder kroner», sier han.

I følge industri- og handelsminister Jozef Síkela (for STAN) er tsjekkiske gasslagertanker 99 % fulle og inneholder 3,34 milliarder kubikkmeter naturgass. Når tankene er helt fylte, har Næringsdepartementet til hensikt å sørge for gass til daglig forbruk slik at tankene kan tas i bruk så raskt som mulig. Síkela sa også at tsjekkisk avhengighet av russisk gass har redusert betydelig.

Mens det var 98 % i februar da den russiske aggresjonen mot Ukraina startet, har det siden september, ifølge informasjon fra industridepartementet, ikke kommet russisk gass til Tsjekkia. Mesteparten av leveransene kommer fra Norge, i tillegg til dem kjøper Tsjekkia også flytende naturgass (LNG) hovedsakelig fra USA.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *