Tysklands hyklerske miljøpolitikk treffer et nytt høydepunkt

Tyskland var verdens eksportmester i mange år. På denne rangeringen i lang tid Kina inne I mellomtiden har imidlertid Forbundsrepublikken kommet langt med å eksportere miljøforurensning: Tyskland stenger sine atomkraftverk og ønsker absolutt ikke å produsere nytt atomavfall, men får atomenergi fra nabolandene. Fracking er ikke politisk bindende i Tyskland. Men ja, fracking gass Fra Canada eller for å importere til USA.

Tyskland sorterer husholdningsavfallet som ingen andre land, men er verdens tredje største eksportør av plastavfall. Bare USA og Japan sender flere tomme melkekartonger sin vei. Siden hovedkunden, Kina, innførte et importforbud i 2018, har avfallsindustrien hovedsakelig eksportert til Malaysia.

Ifølge Federal Statistical Office er det også rundt 350 millioner tonn avfall som ikke kommer fra husholdninger: Eksporten av byggeavfall, kommunalt avfall og avfall fra produksjon og handel er på ingen måte i nedgang, men har den siste tiden økt.

Miljøbevissthet stopper ved grensen

Igjen og igjen stopper miljøbevisst handling ved våre landegrenser. Regjeringer i praktisk talt alle partier ønsker å skåne sine egne borgere for antatt urimelige krav, men ikke folk i andre land. La oss nå legge til et annet tilfelle til denne listen: den såkalte CCS-teknologien.

Karbonfangst og -lagring innebærer å fange og lagre CO2 under jorden slik at den ikke slipper ut i atmosfæren og forårsaker skade. Prosessen har potensial til å redusere globale karbondioksidutslipp betydelig og anses også som nødvendig av FN for å nå klimamålene.

Den ellers ekstremt skitne sementindustrien er svært avhengig av denne løsningen. Ikke rart mange land investerer tungt i teknologi. Norge er spesielt ambisiøst og, ifølge eksperter, verdensledende. CCS var også et tema under det nylige besøket til kansler Olaf Scholz (SPD).

Pakking av CO2 i tanker på bunnen av havet

Tyskland får ca 38 % av naturgassen sin fra Norge, mer er ikke mulig. Men skandinavene hjelper gjerne Tyskland med å forbedre sitt klimaavtrykk ved å fjerne en betydelig mengde karbondioksid. Norge hevder å ha et sikkert CO2-lager på bunnen av havet.

Store deler av i Europa Det resulterende karbondioksidet kan bli stablet opp i disse marine plattformene. Dette vil også være nødvendig dersom Tyskland noen gang opptrer så klimanøytralt som mulig – for selv da vil rundt 6 % av dagens CO2-utslipp være uunngåelig.

I Tyskland har teknologi lenge vært en grunn til bekymring. For fire år siden eskalerte faget da det ble kjent at det skulle være fire CCS-testanlegg.

  • For det første vet ikke folket i dette landet om gassen vil lekke ut igjen – veldig forskjellig fra Norge.
  • For det andre antar miljøvernere at mange mennesker ville anstrengt seg mindre for å redusere CO2-utslipp hvis det kunne lagres relativt enkelt.
  • Dessuten må land som Norge investere flere milliarder og transport av CO2 ville vært alt annet enn billig.

CCS-debatt: frykt for lekkasjer og grunnvannsforurensning

CCS-debatten har pågått i årevis. I 2009 vedtok den daværende føderale regjeringen en første CCS-lov som ville ha tillatt teknologien å bli brukt. Men det var betydelig motstand fra befolkningen. Frykten for lekkasjer og grunnvannsforurensning var stor i de berørte områdene.

I tillegg har kritikere hevdet at teknologien først og fremst brukes til å drive kullkraftverk. Loven ble trukket tilbake, debatten trakk ut i årevis med det resultat at CCS kun er teoretisk mulig her i landet.

Situasjonen ville vært en helt annen i dag: Beslutningen om å komme seg ut av kull er tatt. CCS skal kun brukes til å lagre de nødvendige utslippene knyttet til prosessen. Selv IPCCs klimaråd ser på teknologi som et nødvendig middel for å minimere CO2.

Det er nå til og med allianser mellom industrien og klimaproteksjonister, for hvem CCS er en av de «sentrale pilarene på veien mot klimanøytralitet for industrien». Koalisjonsavtalen slår fast at det skal utvikles en langsiktig strategi for å håndtere uunngåelige restutslipp. Da vil trolig Tyskland produsere mye CO2 i Norge har eksportert.

CHIP – Det er enkelt å spare strøm – PDF

Energi har aldri vært så dyrt som det er i dag. Men i stedet for å få panikk, bør du rolig sjekke ut de potensielle besparelsene hjemme. Som guiden vår viser, er det mange av dem.

Bidraget «Tysklands hyklerske miljøpolitikk treffer en ny topp» kommer fra økonomibud.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *