Norge avslører identiteten til en russisk illegal agent

Den norske kontraetterretningstjenesten (PST) avslørte fredag ​​den sanne identiteten, ifølge deres opplysninger, til en ulovlig russisk agent mistenkt for å ha spionert for Russland ved å utgi seg for en brasiliansk forsker.

• Les også: Russland har fullført mobiliseringen av 300 000 reservister

• Les også: Ukraina: Russland sier de er ferdige med å evakuere sivile fra den okkuperte Kherson-regionen

Det kan være en senior russisk militær etterretningsoffiser, ifølge en forsker fra Bellingcat-undersøkelsesstedet.

Innlagt høsten 2021 som dosent ved Norges Universitet i Tromsø i den strategiske arktiske regionen, ble personen pågrepet mandag og i første omgang plassert i internering for brudd på utlendingslovene, med sikte på utvisning.

Etterforskningen har siden blitt utvidet til å omfatte mistanker om «ulovlig spionasje rettet mot statshemmeligheter som kan skade nasjonens grunnleggende interesser», fakta som i Norge kan straffes med tre års fengsel.

PST identifiserte fredag ​​den mistenkte som Mikhail Mikushin, en russer født i 1978, mens vedkommende, som har brasiliansk pass, presenterer seg som en 37 år gammel brasilianer ved navn José Assis Giammaria.

Ifølge Bellingcat-forsker Christo Grozev skjuler det seg bak navnet Mikhail Mikushin en russisk militær etterretningsoffiser.

«Bra jobbet, Norge. Du har fått tak i en GRU-oberst,» tvitret han, basert på hans registrerte adresse ved GRU-akademiet.

Interessenten, som flere norske medier publiserer bilder av, avviser siktelsen mot ham.

En domstol i Oslo avgjorde fredag ​​hans varetektsfengsling i fire uker, de to første i total isolasjon for å unngå bevisforsvinning.

En «ulovlig agent» er en spion som det er ekstremt vanskelig og sjelden å skylle ut, fordi han prøver å blande seg permanent i et fremmed land for å veve et nettverk av kontakter der, sette opp informasjonskanaler og presentere seg i miljøer med sensitiv informasjon .

Ved Universitetet i Tromsø jobbet forskeren med norsk politikk i det fjerne nord – der Norge deler 198 km grense med Russland – og med hybride trusler, ifølge PST.

«Alene det å gå inn i kretsene til forskere som er myndighetenes leverandører for definisjonen av deres politikk er av reell nasjonal interesse», argumenterte en PST-tjenestemann Thomas Blom under en pressekonferanse. Fredag.

På et bakteppe av akutte spenninger mellom Moskva og Vesten på grunn av krigen i Ukraina, har den russiske ambassaden i Norge på sin side fordømt «spionen» som den sier pågår i det skandinaviske landet.

Etter å ha blitt Europas ledende gassleverandør siden reduksjonen i russiske leveranser, har Norge styrket sin årvåkenhet og sikkerhet rundt sine strategiske installasjoner, spesielt energi.

De siste ukene har norsk politi arrestert nesten et titalls russiske statsborgere anklaget for å ha flydd droner over sitt territorium, i strid med et forbud som ble innført på grunn av krigen i Ukraina, eller for å ha brutt forbud mot fotografering på sensitive nettsteder.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *