Sterke vinder og flom raser over nordeuropeiske land; To personer mistet livet i en storm i Skottland / Artikkel

Stormen, som British Weather Service har kalt Babette, raser over Nord-Storbritannia, Sør-Sverige og Norge, samt Nord-Tyskland, rapporterte nyhetsbyrået AP.

En rekke byer og landsbyer har allerede blitt rammet av flom i det østlige Skottland på grunn av fredagens stormer og regn. I Angus-regionen ble innbyggerne evakuert fra 400 hjem, flombarrierer ble brutt noen steder fredag ​​kveld og hundrevis av bygninger ble oversvømmet.

Gatene i byen Brechin i Skottland, Storbritannia

Foto: AP, Andrew Milligan

Torsdag kveld døde en 57 år gammel kvinne der, dratt inn i en oversvømt elv. I samme område omkom også en 56 år gammel mann da et tre knust av vinden falt på minibussen han kjørte.

Selv om kraftig regn og stormer vil avta i Skottland de neste timene, har nødetatene advart om at elvenivået kan stige ytterligere og bryte flomforsvaret.

Den mest kritiske situasjonen er for øyeblikket i byen Brechin i Angus-regionen: gatene er oversvømmet og flombarrieren er brutt.

Fredag, i Skottland, nådde vinden vindkast på mer enn 27 m/s stedvis. Flere viktige vei- og jernbanestrekninger ble stengt, samt kansellerte flyvninger.

Met Office utstedte et sjeldent rødt varsel, eller det høyeste nivået av værvarsel, for deler av Skottland på torsdag, og spådde «ekstrem nedbør» og «en trussel mot liv fra flom».

Sist gang et rødt varsel ble utstedt i Storbritannia var i 2020.

Stormen Babette raser i Storbritannia

Stormen Babette raser i Storbritannia

Foto: AFP, ANDY BUCHANAN

Samtidig spådde Danmarks Meteorologiske Institutt i «X»-søknaden at vannstanden flere steder i landet vil nå sitt høyeste nivå de siste 100 årene i nær fremtid.

Politiet i Sør-Danmark opplyser at flere veideler har blitt oversvømmet, med trær som har falt ned på veibanen enkelte steder. Sikkerhetsvakter meldte også at demningen var brutt og oppfordret folk til umiddelbart å forlate Sandersvigdalen på Jylland-halvøya.

Danske meteorologer utstedte også den høyeste advarselen for «veldig farlig vær» og sa at noen innlandsvannstander kan stige opptil 240 cm over normalen.

I nabolandet Sverige har meteorologer advart om faren for omfattende flom som kan begrense vei- og jernbanetilgangen til Skandinavias sørkyst.

Vannstanden bør begynne å synke lørdag morgen, spår svenske meteorologer.

Trafikverket suspenderte flere tog og busser i Sør-Sverige på grunn av værforhold, og lokal transportsystemoperatør Skanetrafiken oppfordret folk til å unngå offentlig transport.

I Norge ble imidlertid en bro ved Bergen, landets nest største by, stengt på grunn av uværet. Ferger ble kansellert og flytrafikken ble forstyrret over hele regionen, med flere flyvninger forsinket eller kansellert.

I Tyskland ble noen gater og torg oversvømmet i byene Flensburg, Kiel og Wismar ved Østersjøkysten. Falte trær forstyrret veier og jernbanelinjer. Fergeselskapet «Scandlines» har avbrutt trafikken på rutene Rädby-Putgarden og Gedzer-Rostock mellom Danmark og Tyskland.

Mens værforholdene forårsaket flom i mange av områdene som ble berørt av uværet, bidro de til et raskt fall i vannstanden på Tysklands nordsjøkyst.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *