Kryptovalutaer blir også mer og mer populære i Latvia

«Vel, personlig var min første erfaring for fem-seks år siden. Jeg hadde kjøpt krypto. Som spekulasjon, som en investering. Beløpet økte på noen få år,» minnes kryptovaluta-entusiast Kristaps Mors og hevdet at han på det tidspunktet hadde klart seg å gjøre de første 3000 investeringene til rundt 50 000 eller mer.

Kristaps Mor

kryptovaluta-entusiast

«Men alle de pengene virket så virtuelle, ikke egentlig tjent Det er nesten som om du vant i lotteriet, og jeg trodde vi skulle investere pengene mer i en kryptovaluta.»

Kryptovalutaer dukket opp for mer enn 10 år siden, den første var Bitcoin, som fortsatt er populær over hele verden. Det var et svar på den globale økonomiske krisen: en desentralisert virtuell valuta som unnslipper statlig tilsyn, gebyrer og bruksbegrensninger. Det ville vesten i finansverdenen, basert på blockchain-teknologi – en distribuert, men sammenkoblet kjede av data. Utvinning av kryptovalutaer, derimot, innebærer i hovedsak å lage dem og vedlikeholde nettverket.

Til tross for offisielle myndigheters bekymring for denne løsningen, utgjør verdien av én Bitcoin, som i utgangspunktet var godt under en krone, nå titusenvis av amerikanske dollar. Oppleve ville svingninger underveis og bli en kilde til svært høyrisiko spekulativ profitt. Galskapen fra de første årene vil neppe gjentas, men de gigantiske svingningene fortsetter. For eksempel, i løpet av de siste 12 månedene har verdien av «BitCoin» falt fra rundt $60.000 til $29.000, i fjor høst nådde den et rekordhøyt nivå og nå er det på det laveste igjen, på $40.000.

Verdien av disse eiendelene, i likhet med tradisjonelle valutaer, påvirkes av tilbud og etterspørsel. Formidlet av for eksempel bekymringer rundt pandemien, geopolitiske omveltninger og økonomisk utvikling, men andre aspekter spiller også en viktig rolle her, inkludert myndighetenes beslutninger om visse restriktive tiltak for kryptosegmentet. I tillegg kom for eksempel gründer Elon Musk i fjor med flere kontroversielle uttalelser angående aksept av kryptovalutaer i betalinger for Tesla-elbilen, og hver gang forårsaket dette betydelige svingninger i vandringen.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Energipriser er også et viktig aspekt.

Emil Darziņš

Leder for avdelingen for betalingssystemer i Latvias Bank

«En transaksjon for å overføre penger fra punkt A til punkt B bruker 1200 til 2200 kilowattimer. Dette er et ekstremt unormalt tall. Dette er mengden en latvisk husholdning forbruker i gjennomsnitt i løpet av året. Vi kan forestille oss hva dette økologiske fotavtrykket er på verden.

Teknologiske løsninger er både annerledes og grønnere. De siste dataene fra Bank of Latvia viser at virtuelle valutaer blir mer og mer populære i landet vårt: Andelen latviske borgere som eier slike kryptoaktiva økte fra 4 % til 8 % på seks måneder. Dette er en stor bekymring ikke bare for uforsiktige investorer, men også for svindlere.

«Fra tid til annen skriver folk til oss som sentralbank og spør hvorfor ECB eller Latvia ønsker å holde tilbake en provisjon for en transaksjon i kryptoaktiva, selv om det ikke skjer slik en av svindlernes signaturer: de ønsker å få en provisjon under påskudd av at ECB eller Latvias bank krever det og dermed jukse deg for penger», forklarer Dārziņš.

Innbyggerne oppfordres også til å utvise varsomhet av Krispar Mor. Et stort antall kryptovalutaer, og mange handler i luften.

«Det vil være tilrådelig å ikke røre alle de 10 eller ti tusen små delene, som kan ende dårlig og resultere i tap,» sier Mor.

Det er også viktig å kun investere penger som en person er villig til å tape. For tiden foregår arbeidet med å regulere sektoren på Brussel-nivå, både for at innbyggerne skal være bedre informert, og for å bringe dette segmentet inn i et mer tradisjonelt finanssystem.

«De plattformene som ønsker å bli i det vi kaller det mørke nettet eller undergrunnen vil bli tvunget til å vende seg til det regulerte miljøet. Dette er også en utfordring. De vil vise at de er lovlige tjenesteleverandører,» sier Ingus Valtiņš fra Finans- og kapitalmarkedskommisjonen.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Enter.

Merk dårlig tekst og rapporter den!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *