Hovedendringer i barnevernssystemet; ofrenes historier avslører de ulike manifestasjonene av vold

For eksempel ringte en 10 år gammel gutt barne- og ungdomstelefonen for å rapportere om vold i hjemmet. «Det verste er når stefaren blir skikkelig sint og tar den tykke skinnremmen og slår ham overalt. Det gjør fryktelig vondt. Da pleier jeg å gråte også. Og han slår noen ganger til, For det er ingenting å klage på – du må betal for dine synder,” lød guttens ord.

Hva ofre sier avslører hvor forskjellige voldsuttrykkene er.

«Da jeg så merket, visste jeg det allerede. Jeg følte meg helt syk. Jeg gikk på skolen for å kaste opp. Den følelsen av å være en komplett idiot og foreldrene dine som ringer for å spørre hvorfor klokken er 8 og ikke 10. Nei, jeg skjønner selvfølgelig at det er min feil, men alt er slik! Historien til et annet barn viser dette.

Arta Bārzdiņa, leder for anestesi- og intensivklinikken ved Barnesykehuset, ser hver dag de alvorligste tilfellene av fysisk vold.

Arta Barzdiņa

Leder for anestesi- og intensivklinikken ved Barneklinisk universitetssykehus

«Etter min erfaring og mine kollegers erfaring er dette bare et stort problem, et veldig stort problem.»

Blåmerker, hodeskader, brudd, brannskader. Legen velger å vise enkelte bilder i svart-hvitt. Arta Bārzdiņa har mer enn 30 års erfaring, men angripernes forbrytelser har fortsatt en tendens til å sjokkere henne.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Arta Barzdiņa

Leder for anestesi- og intensivklinikken ved Barneklinisk universitetssykehus

«Dette er tilfeller av seksuell vold som har vært gjenstand for intensiv terapi: ni måneder gamle jenter har blitt voldtatt. Gudskelov, dette er ikke hyppige hendelser. Gud forby, samfunnet vårt ville vært virkelig sykt hvis det skjedde ofte. Men de er de som, må jeg si, tar pusten fra deg.

I håp om å bedre beskyttelsen av barn, forventes det endringer i Statens tilsyn for beskyttelse av barns rettigheter. Fra og med neste år får det nytt navn: Barnevernsenteret. Ansvaret vil også endres. Det er planlagt mye større oppmerksomhet til å gi støtte og råd.

Gunita Kovalevska

Leder for Statens tilsyn for beskyttelse av barns rettigheter

«For tiden er vi en kontrollerende institusjon, selvfølgelig også en støtteinstitusjon, men snarere en kontrollerende institusjon. Vi innså at vi kan gi mer. Og det er derfor det er nødvendig å bygge og forbedre blokkstøtten »

Ombudsmannen frykter at ikke mindre viktige funksjoner – kontroll og tilsyn – blir neglisjert på grunn av reformen.

Laila Graver

Leder for barnerettighetsavdelingen ved ombudsmannens kontor

«Det vil ikke lenger være en inspeksjon, men et senter. Og det vi hører mer i disse kommentarene tyder på at det kommer til å bli inspisert [prom]. Det er et slikt avvik fra kontrollen. De sier: du trenger ikke å straffe, du må støtte. Men det er nødvendig – begge deler. Der noe ikke blir gjort, må det være ansvarlighet og tilsyn. »

På den annen side vil plikten til å kontrollere og overvåke Barnevernsenteret opprettholdes, ifølge Sosialverndepartementet, som gjennomfører reformen.

Alle har plikt til å stoppe angriperen, forklarer doktor Arta Bārzdiņa. Hun oppfordrer deg til å ikke være redd for å irettesette dersom du merker voldelig oppførsel mot barn på offentlige steder.

«La oss huske at hvis et barn et sted gråter og roper om hjelp, vil vi hjelpe ham, fordi vi er ansvarlige,» sier lederen for Barnerettighetsavdelingen ved Ombudsmannens kontor, og minner om at det ikke er barn av utlendinger.

For å gjøre etterforskningen av forbrytelsen mindre traumatisk for barneofre for vold, vil et «barnehus» bli åpnet i Riga 24. oktober. Statsminister Evika Siliņa kalte prosjektet svært etterlengtet. I «Barnehuset» vil ofre få all nødvendig støtte, en medisinsk undersøkelse vil bli utført og vitnesbyrd må bare avgis én gang.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Enter.

Merk dårlig tekst og rapporter den!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *