Dag 278 Ukraina War News Update: Nedrustningssamtaler mellom Moskva og Washington suspendert

Ukrainas president Zelenskyy bedrar ikke folket sitt: Vinteren vil bli hard for det krigsherjede landet. Folk blir derfor bedt om å demonstrere en bestemt samhørighet. Alle aktuelle nyheter fra Ukraina her på et øyeblikk.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky forberedte sine landsmenn på en hard vinter med voldsomme russiske angrep. «Så lenge de har missiler, vil de ikke ha noen hvile,» sa Zelenskyy i sin videotale om russiske soldater den 27. november 2022. I mellomtiden, i den sørlige byen Cherson, rapporterer myndighetene om ytterligere fremgang i strømforsyningen.

Krigen i Ukraina i nyhetene – alle aktuelle utviklinger fra 28. november 2022 på et øyeblikk

+++Nedrustningssamtaler mellom Moskva og Washington suspendert +++

Planlagte nedrustningssamtaler mellom Moskva og Washington om strategiske atomvåpen ble utsatt på kort varsel. «Russland har ensidig utsatt møtet og kunngjort at de vil foreslå nye datoer,» sa den amerikanske ambassaden i Moskva mandag, ifølge avisen «Kommersant». Utenriksdepartementet i Moskva har bekreftet utsettelse av de planlagte konsultasjonene.

Den strategiske START-avtalen om reduksjon av atomvåpen, opprinnelig undertegnet mellom USAs president Ronald Reagan og den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov, ble sist forlenget med ytterligere fem år i februar 2021.

Samtaler om fremtiden for kontrakten skulle finne sted i Kairo fra 29. november til 6. desember. Begge parter ble forventet å høre hverandres respektive krav under konsultasjonene. Dette gjelder fremfor alt spørsmålet om gjensidige inspeksjoner av strategiske våpen. I august, noen måneder etter starten på krigen mot Ukraina, avsluttet Russland USAs kontroll over sitt atomarsenal. Begrunnelsen var at en russisk gjennomgang av amerikanske atomvåpen ville bli hemmet av vestlige sanksjoner.

+++ EUs investeringsbank ønsker å jobbe tettere med Kiev by +++

Den europeiske investeringsbanken (EIB) ønsker å jobbe tettere med byen Kiev og bidra til moderniseringen av metroen. En tilsvarende intensjonserklæring ble signert i Brussel mandag, som kunngjort av EIB. Det antas at det er et presserende behov for å investere mer enn 450 millioner euro for å få slutt på den ukrainske hovedstadens tidligere avhengighet av russiske forsyninger. For tiden er 80 % av Kievs metrobiler russiskproduserte. Mer enn halvparten måtte moderniseres, oppgraderes eller erstattes, sa han. EIB indikerte at den også var i ferd med å forberede en rekke andre prosjekter.

+++ Nye strømbrudd i Kiev etter russiske rakettangrep +++

Fem dager etter de massive russiske rakettangrepene, fortsetter den ukrainske hovedstaden Kiev å slite med uanmeldte nødstrømbrudd. 55 % av hjemmene er berørt, sa militæradministrasjonen i byen med tre millioner innbyggere mandag via Telegram. Nødstopp bør ikke vare mer enn fem timer. Den lokale leverandøren hadde tidligere annonsert at hver kunde kunne ha minst fire timer strøm per dag. Skadereparasjoner pågår.

Ordfører Vitali Klitschko sa at strømforsyningsproblemer vil fortsette til våren. I Kiev, siden starten av massive russiske rakettangrep på energiinfrastruktur i midten av oktober, har elektrisitet i mange deler av byen kun vært tilgjengelig på timebasis.

+++ Selenskyj oppfordrer ukrainere til å holde sammen +++

Den ukrainske hæren forbereder seg på å avvise ytterligere bombardement, sa Zelenskyy. – Russland prøver å bruke kulden mot folk denne vinteren, sa han og refererte til Moskvas målrettede angrep på ukrainske kraft- og varmekraftverk. Statsoverhodet oppfordret ukrainere til å gi spesiell støtte til mennesker i nød under den kalde årstiden. Nå kreves samhørighet. «Sammen vil vi overvinne alt.»

Mer enn ni måneder etter starten på den russiske angrepskrigen, raser det spesielt harde kamper i Donetsk-regionen øst i Ukraina. I iskaldt vær er mange ukrainske hjem midlertidig eller helt uten varme, strøm og vann.

+++ Ukraina rapporterer fremgang i Chersons strømforsyning frigitt +++

Fra den nylig frigjorte regionale hovedstaden Kherson i sør er det rapportert om ytterligere fremgang med strømforsyningen, som nesten ble fullstendig ødelagt under russisk okkupasjon. I mellomtiden har rundt 17 % av husholdningene blitt koblet til strømnettet igjen, sa regional guvernør Yaroslav Yanuschevych. Nestleder for presidentkontoret, Kyrylo Tymoshenko, la ut et bilde tatt i mørket på Telegram, som viser vinduer til individuelle opplyste hus.

Etter flere måneder under russisk okkupasjon tok den ukrainske hæren tilbake byen Cherson og andre lokaliteter i regionen med samme navn i midten av november. Siden den gang har byen, som en gang hadde en befolkning på 300.000, ikke bare vært utsatt for voldsomme russiske angrep, men også vært plaget med enorme energiforsyningsproblemer. Gitt den vanskelige situasjonen begynte den ukrainske regjeringen for noen dager siden å kjøre sivile til andre deler av landet for å overvintre.

+++ Forsvarsministeren understreker viktigheten av infrastruktur +++

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreket viktigheten av å ha allierte i farvannet utenfor landets kyst. «Infrastrukturen vår er nå viktig for hele Europa,» sa Gram til «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (mandag). Etter avsluttet russisk gassforsyning via Nord Stream 1-gassrørledningen er Norge den viktigste gassleverandøren til Tyskland og Vest-Europa.

Følg News.de allerede kl Facebook, Twitter, pinterest og Youtube? Her finner du siste nytt, siste videoer og direktelinje til redaksjonen.

loc/news.de/dpa

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *