Den norske regjeringen vil forsøke å få slutt på streiken til olje- og gassarbeidere

Regjeringen har varslet sin intensjon om å tvinge fagforeningen «Lederne» og arbeidsgiverorganisasjonen «Norsk olje og gass» til å komme til enighet om slutt på streiken.

Begge parter varslet at de ville avslutte streiken etter anmodning fra arbeidsminister Martes Mjesa Persen om å komme tilbake på jobb så snart som mulig.

«Det er uansvarlig å stoppe gassproduksjonen, siden denne streiken kan finne sted i løpet av de neste dagene,» sa ministeren.

– Denne opptrappingen er kritisk i dagens situasjon, både fra energikrisen og med tanke på den geopolitiske situasjonen vi står overfor på grunn av krigen i Europa, sa Persen.

I sin uttalelse la regjeringen til at Norge må gjøre alt for å opprettholde energisikkerheten i Europa og europeisk solidaritet mot russiske fiendtligheter.

74 arbeidere ved tre norske naturgass- og oljerigger gikk ut i streik etter at forhandlingene om lønnsøkning mislyktes. På grunn av streiken stanset energiselskapet «Equinor» gruvedriften i forekomstene Gudrun, Sør-Oseberg og Øst-Oseberg.

Ytterligere 117 arbeidere var ventet å delta i streiken onsdag, med en enda større streik på lørdag.

Norsk olje- og gassforening sa tirsdag at streiken kan kutte landets naturgasseksport med nesten 60 % innen lørdag.

– I prinsippet er begge parter selv ansvarlige for å finne en løsning i slike saker. Men når en konflikt kan få så betydelige sosiale konsekvenser for hele Europa, har jeg ikke annet valg enn å gripe inn, sa Persen.

Europeiske land, som til nå i stor grad er avhengig av russisk energiimport, leter etter nye leverandører etter den russiske invasjonen av Ukraina. Mange forventer at Norges naturgass- og oljeeksport vil bidra til å fylle dette gapet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *