Droner bekymrer Norge: ligger russisk spionasje bak?

Droneobservasjoner over olje- og gassanlegg og flyplasser har skapt overskrifter i Norge i flere uker. Det fryktes at dette er spionasje. Noen russere er arrestert. Blant dem er sønnen til en Putin-fortrolig.

13. oktober: «Russer arrestert: Med to droner i Storskog Fanget»

NRK

15. oktober: «Russisk statsborger arrestert med drone i Tromsø»

«VG»

19. oktober: «Flere og flere droneobservasjoner på flyplasser«

TV2

19. oktober: «Russer anklaget for å fly drone over Spitsbergen»

«VG»

23. oktober: «Rapport om droneobservasjoner ved olje- og gassplattformen Åsgard B»

«VG»

24. oktober: «Norge arresterer to russere for å ha tatt bilder av en militærbase»

Nyhetsbyrået AP

25. oktober: «Påstått russisk spion arrestert i Tromsø»

NRK

Det er disse titlene og andre lignende som har skapt bekymring i Norge de siste ukene. Droner har blitt observert gjentatte ganger på kritiske infrastrukturpunkter som olje- og gassplattformer og flyplasser. Myndighetene siktet inn på russiske statsborgere som ble arrestert av politiet. Landets hemmelige tjenester er også skremt.

Hva skjer i Norge akkurat nå som har blitt kalt «dronebonanza»?

Allerede før og etter eksplosjonene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble det oppdaget droneaktivitet ved olje- og gassanlegg i det skandinaviske landet.

Flere russere arrestert i Norge

De siste ukene har også to russere blitt arrestert i Norge i ulike hendelser, som brukte droner og noen ganger tok bilder fra den norske hærens Bell-helikoptre.

Det var altså 11. oktober, ifølge en norsk radioreportasje NRK en 50 år gammel russer arrestert. Under en tollkontroll ved utreise fra Norge ble det funnet droner og lagringsmedier i bagasjen hans.

50-åringen ble siktet for brudd på sanksjonsloven og forordningen som trådte i kraft etter Russlands krig med Ukraina. En paragraf sier at russiske selskaper eller statsborgere ikke har lov til å fly i Norge. Samtidig kan siktelsen mot mannen utvides og den norske hemmelige tjenesten kan gjenoppta etterforskningen.

Rett etter pågripelsen sa justisminister Emilie Enger Mehl at det var for tidlig å stemple saken som spionasje. «Samtidig er det kjent at vi står overfor en etterretningstrussel som er blitt forsterket av hendelser i Europa.»

Sønnen til Putins fortrolige brukte en drone på Svalbard

Noen dager senere i Tromsø: en russisk statsborger blir arrestert. Han skal ha tatt bilder på byens flyplass, ifølge avisen «VG». 51-åringen ble tatt med en stor mengde fotoutstyr, inkludert en drone og flere minnekort, ifølge rapporten. Han er anklaget for å ha flydd en drone. Mannen sa at han kun tok bilder for private formål.

Som «VG» melder videre, skal et av bildene vise et Bell-helikopter av Forsvaret.

Ifølge medieoppslag er det også observert droner ved Bergen og Førde lufthavner.

I mellomtiden har nok en arrestasjon av en russer for ulovlige droneflyvninger en ettersmak: Norsk politi har arrestert sønnen til den tidligere russiske jernbanesjefen og Putins fortrolige Vladimir Yakunin, anklaget for ulovlige droneflyvninger over Svalbard. Andrej Jakunin ble pågrepet forrige uke i Hammerfest i Nord-Norge, opplyser politiet. Den russisk-britiske statsborgeren har innrømmet å ha fløyet en drone over den norske arktiske øygruppen Spitsbergen, sa en polititjenestemann. I Norge er det russiske statsborgere forbudt å fly droner.Våpensystemer: hvorfor Ukraina nesten ikke kan forsvare seg mot droner

Yakunin er i varetekt, droner og andre elektroniske enheter er konfiskert, la han til. Dette er den syvende arrestasjonen av russiske statsborgere på få dager. I følge «Barents Observer» men være motstandere av Russlands president Vladimir Putin og hans krig i Ukraina.

Norsk hemmelig tjeneste involvert

I følge opplysninger fra «VG» er for tiden under etterforskning av den norske hemmelige tjenesten PST. – Vi anser Svalbard som et svært viktig og viktig norsk strategisk område i en etterretningssammenheng for Russland, sier Hedvig Moe, nestleder i PST.

Svalbard ligger tusen kilometer fra Nordpolen og er norsk territorium. Siden Russland også bryter kull på øygruppen, er det hjemsted for et relativt stort russisk samfunn.

Tirsdag fulgte følgende nyhet: En brasiliansk statsborger ble mandag morgen pågrepet på vei til jobb i Tromsø, mens NRK rapportert. PST mistenker at han befinner seg i Norge under falsk navn og identitet og at han faktisk er russ og jobber for den russiske etterretningstjenesten.

– Vi har bedt om at en brasiliansk forsker fra Universitetet i Tromsø blir utvist fra Norge fordi vi mener han utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier PST-nestleder Hedvig Moe til NRK.

Energiinfrastrukturmål fra droner

Ifølge rapporten kom mannen til Universitetet i Tromsø høsten 2021 for et forskningsoppdrag. Der studerte han blant annet region nord og hybridtrusler. «PST er bekymret for at han har skaffet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdet. Selv om dette nettverket eller denne informasjonen ikke utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, er vi bekymret for at denne informasjonen ikke kan misbrukes pr. Russland kunne, fortsatte Moe.

Når det gjelder droneflyvninger nær norske flyplasser, sa statsminister Jonas Gahr Störe til TV-kanalen NRK: «Det er uakseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner over norske flyplasser». Russerne har ikke lov til å fly droner over Norge, la han til.

Men landets energiinfrastruktur har også vært målrettet av droner. For eksempel har de blitt oppdaget på offshore olje- og gassplattformer. Det ble for eksempel meldt om droneaktivitet over olje- og gassplattformen Åsgård B lørdag. Arbeiderne skal ha anmeldt det til politiet «VG».

Rapporter som dette har fått landet til å trappe opp sine sikkerhetstiltak. Støyende «VG» det skal ha vært minst ti slike observasjoner ved offshoreinstallasjoner.

Norge har gått forbi Russland som Vest-Europas største gassleverandør siden energiimporten fra Russland ble redusert etter Russlands angrepskrig i Ukraina.

«Det kan bare være spionasje»

Hva kan være meningen og hensikten med disse droneflyvningene?

Ståle Ulriksen er forsker og lærer ved FHS/Sjøkrigsskolen. Han er klar over at han ikke kjenner detaljene til dronene som er sett, men har likevel noen tanker om situasjonen, som TV-kanalen sa. TV2 sa.

«Hvis det er droner der ute som vi ikke vet hvem som kontrollerer dem, så tror jeg at noen er inne på noe.» Han gjør det klart at ingen lar droner fly målløst i Nordsjøen.

Han får støtte av Tore Bukvoll, forskningsdirektør ved Forsvarsforskningsinstituttet.

Det kan bare være spionasje, sa han til TV2. På denne måten kunne informasjon om systemene eller rutinene på plattformene samles inn. Han påpeker at det er spesielt én nasjon som tar seg av utenlandske makters olje- og gassinfrastruktur – og det er Russland.

de Politiet i Norge har andre teorier. Den ene er at droneflyvninger er ment å så frykt.

Etterretningssjef: Russland kan få mer informasjon

PSTs hemmelige tjeneste prøver å finne ut om en statlig aktør står bak «droneforhandlingen», melder avisen «Dagbladette».

– Det kan være et ønske om å vekke frykt og usikkerhet rundt gassleveranser fra Norge til Europa, noe som er spesielt viktig i dag, men det kan også være spionasje, som betyr at Russland bruker droner for å få informasjon om oljeinstallasjoner og energivirksomhet på land og hvordan det går», påpeker PST-sjef Moe.

Samtidig mener Moe det er sannsynlig at Russland nå er enda mer interessert i å få mer detaljert informasjon om deler av det norske samfunnet – og vil tørre å ta større risiko for å få informasjon.verdifullt: «Dette kan vanligvis være informasjon fra Norske borgere som er kjent med politiske beslutningsprosesser eller teknologisk utvikling», siterer hun til «Dagbladet».

Kilder: nyhetsbyråene AFP og AP, NRK; «VG», TV2, «Barents Observer», «Dagbladet»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *