Klitsjko utelukker ikke lenger evakuering av hovedstaden

I Ukraina planlegges det å evakuere hovedstaden ved total blackout i Kiev på grunn av russiske angrep – dette vil da ramme flere millioner mennesker. På grunn av skadene på energisystemet utelukker ikke ordfører Vitali Klitschko lenger en kollaps av strøm-, varme- og vannforsyningen i Kiev. Innbyggerne bør hamstre seg for en slik sak og også vurdere å holde seg utenfor byen midlertidig.

Klitsjko sa det lørdag kveld på ukrainsk TV. Dette er «worst case scenario». Klitschko fortsatte: «Vi gjør alt vi kan for å sikre at det ikke kommer til dette. Men la oss være ærlige: våre fiender gjør alt for å holde denne byen uten varme, uten strøm, uten vann – generelt: at vi alle dø.»

Skadene på energisystemet er nå så store at det i dag er installert 1000 varmesentraler i Ukraina, som også kan tjene som tilfluktsrom. Samtidig prøver ingeniører å reparere skadene på energiinfrastrukturen. Men den mangler viktig utstyr, som dette «New York Times» Det melder (NYT).

Til tross for alle forholdsregler, sa sivilforsvarssjef Roman Tkachuk til NYT at grunnleggende omsorg i hovedstaden kanskje ikke lenger er mulig. Uten strøm har vi heller ikke vann eller kloakk, sa han. Administrasjonen gikk til og med så langt som å fullstendig evakuere byen ved strømbrudd, melder avisen.

Hvis det skjedde, ville myndighetene trolig blitt varslet ca 12 timer i forveien. «Så begynner vi å informere lokalbefolkningen og be dem om å forlate byen,» sa Tkachuk.

Omtrent tre millioner mennesker bor for tiden i Kiev, inkludert 350 000 internt fordrevne fra andre deler av Ukraina, sa Klitschko. I tillegg til Kiev er seks andre regioner berørt av strømbrudd: regionene Kharkiv, Poltava, Zhytomyr, Sumy, Cherkassy og Chernihiv.

Byen Kiev prøver å stabilisere nettverket gjennom forskjøvede strømbrudd. Hele nabolag går uten lys i timevis.

Tidligere bokseverdensmester Klitsjko har anklaget Russlands president Vladimir Putin for å ville ødelegge ukrainere som et folk. «Putin trenger ikke oss ukrainere. Han trenger territoriet, trenger et Ukraina uten oss. (Afp/Tsp)

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *