Norge ønsker en bedre fordeling av naturressurser – BusinessPortal Norway

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte planer for skatteendringer på en pressekonferanse.©regjreringen.no/Skjermbilde

Oslo, 28. september 2022. Den norske regjeringen ønsker å beskatte selskaper i vann-, vann- og vindenergisektorene tyngre. «Kraftprodusenter og havbruksnæringen tjener milliarder på våre samlede ressurser,» het det i en pressemelding. Nå bør fellesskapet hente inn mer av verdien som skapes. Ved å innføre eiendomsskatt på havbruk og vindenergi, økning i eiendomsskatten på vind og vannkraft og særavgift på vannkraft på grunn av svært høye strømpriser, forventer regjeringen årlige merskatteinntekter på om lag 33 milliarder kroner.

– Samfunnet trenger mer inntekt i årene som kommer slik at vi sammen kan sikre god trivsel for alle. Etter mange år med økende ulikhet er det tvingende nødvendig at de som har mest, og i mange tilfeller har fått mye mer de siste årene, bidrar mer. En viktig del av dette vil være å sikre at verdiene fra naturressursene våre skal deles mer rettferdig enn de er i dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Skatteendringene som regjeringen foreslår er tilpasset dagens situasjon og tar sikte på å sikre nødvendig omfordeling og inntekter i det neste året og i årene som kommer.

I 2023 vil statsbudsjettets utgifter øke betydelig på sentrale områder , mye raskere enn den underliggende veksten i statlige inntekter fra fastlandslandbruket, ifølge pressemeldingen. Gapet er titalls milliarder kroner. Samtidig må bruken av oljepenger reduseres. Den økonomiske situasjonen krever effektive tiltak for å sikre at gapet mellom utgifter og inntekter ikke går på bekostning av trivsel eller grunnleggende infrastruktur.

«Vi har faktisk to alternativer for å tette dette gapet: dype kutt i sosiale tjenester som pensjoner, helse, politi og eldreomsorg, eller skatteøkninger. Utgiftskutt som gir en dekning av den størrelsesorden som nå kreves, vil ikke være forenlig med samfunn vi ønsker for Norge, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Lokalsamfunn som har naturressurser bør få en rettferdig andel av verdiene som skapes. En betydelig del av inntektene som i dag kommer fra havbruk og vindenergi bør derfor tilfalle kommuner og distriktsforvaltninger.

Ifølge Statistisk sentralbyrå Eiendomsskatt er et begrep knyttet til bruk av naturressurser. En grunnskatt på jordbruksleie består i å skattlegge fordelene bøndene får ved utnyttelse av havets naturressurser. Stortinget tidligere definert husleieskatten som en form for eiendomsskatt til staten på såkalte knappe nasjonale naturressurser.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *