Topp 10 nordiske historier i 2022

Datasentre i Norden har blitt populære dataarbeidsbelastninger for store bedrifter så vel som forskningsorganisasjoner som krever høy datakraft.

Tenk på kvantedataarbeidet som er gjort i Finland for å koble en kvantedatamaskin til en superdatamaskin. Målet er å lage et hybridsystem for å overvinne vanskeligheten med å bruke kvantedatamaskiner som frittstående systemer.

Slike prosjekter krever enorm datakraft, og hvor er det bedre å gjøre det enn i Norden? Datasenterbyggere tiltrekkes av regionen på grunn av dets kjølige klima, tilgang til fornybare energikilder og overflod av dyktige mennesker.

Island er et eksempel på en stadig mer populær destinasjon for datasenterleverandører. I denne topp ti tar vi en titt på hvorfor Island er en førsteklasses beliggenhet for fremtidens datasentre.

Vi har også to intervjuer med nordiske CIOer. Hør hvordan Morton Holm Christiansen bruker sin digitale transformasjonsekspertise til å fornye kjemikalieprodusenten Halder Topsoes kjernevirksomhet, og hør om Chris Conradis arbeid med å bruke Google-teknologi til private equity-industrien.

Her er Computer Weeklys topp 10 nordiske dataartikler for 2022.

1. Finland kobler en kvantedatamaskin til en superdatamaskin

Den finske forsknings- og teknologiorganisasjonen VTT annonserte en milepæl i november da, sammen med CSC – Information Technology Center for Science og Aalto-universitetet, Han koblet kvantedatamaskinen HELMI med den europeiske superdatamaskinen LUM.

HELMI er Finlands første kvantedatamaskin, et 5-qubit-system som vil gå live i 2021. Og systemet den er koblet til er ingen vanlig superdatamaskin – LUMI, Europas raskeste superdatamaskin, er i stand til 309 petaflops. I likhet med Helmy er LUMI også klar til å gå i 2021.

2. Islandske datasentre kan være selve symbolet på grønn databehandling

Islandske datasentre kjører på bærekraftig energi Kombinasjon av geotermisk og vannkraftproduksjon. I tillegg er kjøling gratis takket være det naturlig kjølige klimaet, og det er tre undersjøiske kabelsystemer som forbinder Island med andre områder, med det neste på vei.

Det fjerde sjøkabelsystemet forventes å være klart innen utgangen av 2022. Det nye systemet vil gi en direkte forbindelse fra sørvest-Island til vestkysten av Irland.

3. Intervju med IOC: Morten Holm Christiansen, Haldor Topsoe

Etter å ha skapt forretningsverdier gjennom digitalisering i noen av Skandinavias største selskaper, fikk Morten Holm Christiansen i oppgave å gjøre det samme hos den danske kjemikaliegiganten Halder Topsoe.

Bli med i selskapet i november 2021 Topsoes digitale transformasjonsledelse er basert i København I en tid hvor selskapet også opplever store kommersielle endringer.

4. Robo-investeringsplattformen aksepterer åpne bankbetalinger

Det danske fintechselskapet Nord Investments har tatt i bruk Aiias åpne bankteknologi for å gjøre det enklere å bruke plattformen for investeringer.

sa investeringsplattformen for robotprogramvare, som foreløpig bare opererer i Danmark Det ønsket å gjøre betalinger enklere for sine 7000 aktive investorer Gjør investeringer på plattformen.

5. Intervju med administrerende direktør: Chris Conradi, Chief Digital Officer, FSN Capital

Etter å ha blitt hjernevasket av Google, bruker Chris Conradi programvaren oppdrag om å transformere industrien Du har ennå ikke innsett fordelene med de nyeste digitale teknologiene.

Konrady forlot Google i 2019 for å jobbe i det norske private equity-selskapet FSN Capital og oppdaget raskt at den «ultra-konservative» private equity-bransjen sakker etter i den digitale overgangen, spesielt sammenlignet med selskaper i den digitale tidsalderen. andre deler av finanssektoren .

6. Forfriskende ny samtale om bærekraftig databehandling, sier nordisk CIO

«Når man ser inn i fremtiden, kan man kanskje tro at bruk av informasjonsteknologi har en positiv effekt på miljøet, fordi det er mindre forretningsreiser og mindre reiser», skriver Niklas Sundberg i sin bok . En guide til bærekraftig databehandling for teknologilederesom ble publisert i oktober 2022. Som CIO i det svenske selskapet Assa Abloy Global Solutions er Sundberg godt posisjonert til å skrive om bærekraftig databehandling.

Selv om fordelene med IKT-sektoren er velkjente, Miljøpåvirkningen ble holdt hemmelig – inntil ganske nylig, sa Sundberg til Computer Weekly

7. Arven etter Skype og fremveksten av «New Nordics»

Takket være de mange globale suksesshistoriene har fokuset på nordlige teknologistartups vokst de siste årene. Men bare et steinkast fra Finskebukta ligger det baltiske landet som, til tross for sin nåværende befolkning på 10 enhjørninger, sjelden kommer i overskriftene med bare 1,2 millioner innbyggere.

Dette landet er Estland. Sammen med Litauen og Latvia ble det rettet oppfordringer til økosystemene i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland om å utnytte nivået av kreativitet og innovasjon i de største byene bedre. forventet resultat:Nytt norddistrikt Sterkere i teknologiverdenen enn det vi har sett så langt.

8. Databeskyttelse i Finland, fire år etter ikrafttredelsen av den generelle databeskyttelsesforordningen

Generelt, i Den europeiske union (EU) Den generelle databeskyttelsesforordningen (GDPR) fungerer ganske bra i FinlandSom informert av personvernombudsmannen i National Data Protection Authority, Anu Talus.

To varamedlemmer jobber med Talus ved Tiesībsargs databeskyttelseskontor – den ene er ansvarlig for offentlig sektor og den andre arbeider med rettshåndhevelsesinstitusjoner. Talus er rettet mot privat sektor.

9. Norske rekrutterere sliter med å henge med etterspørselen etter IT-fagfolk

Norsk Forbund for Tekniske og Vitenskapelige Kandidater (Tenka) melder at 48 % av Norske bedrifter trenger IT-ressurser.

Ifølge Ron Post, partner i rekrutteringsfirmaet Birn & Partners, vil denne mangelen på IT-personell fortsette i flere år, uavhengig av den økonomiske situasjonen.

10. En svensk forsker legger ned hypen rundt selvkjørende kjøretøy

Knut og Alice Wallenberg Foundation støtter mange innovative prosjekter i Sverige, inkludert AI, autonome systemer og Wallenberg-programvare (veps), det største nasjonale forskningsprosjektet til dags dato.

Michael Felsberg er en del av dette prosjektet. Felsberg er professor ved det svenske universitetet i Linköping, samt direktør for universitetets datasynslaboratorium. Mye av forskningen hans innen kunstig intelligens (AI) er finansiert under Wasp.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *